onsdag 7. mai 2008

"OM MUS OG MENN" -John Ernst Steinbeck



Litt av vert:

Steinbeck fikk gjennombrudd med boken ”Om mus og menn” i 1937, og skrevet flere kjente verk som the grapes of Wrath, og ikke lenge etter ble ”Om mus og menn” dramatisert og vant flere priser, bla. kritiker-prisen. Steinbeck har gitt ut hele trettien verk, i tillegg til flere noveller. I 1962 vant han nobel pris for litteratur.

Steinbeck:

Steinbeck ble født februar 1902 og døde i desember 1968, og er en av USAs ledene forfattere. Flere av hans verk har opphav fra på begynnelsen av 1900 tallet, fra den Amerikanske historie i California, hvor Steinbeck ble oppvokst. Verkene hans er ofte romantiske, med én sidelig holdning til politikken. På grunn av at han viser et smalt syn over politikken, er det nokså rart Steinbeck har blitt så berømt og godt likt over hans verk.

Handlingen:

Det handler om to gårdsarbeidere fra begynnelsen av 1900 tallet i California. Der vi følger George den lille, kloke og verdige mannen, sammen med Lennie som er store og enfoldige, som elsker alt som er mykt (kanin, mus, jente hår osv.) ved dette havner Lennie opp i forskjellig bråk hvor han ikke greier å holde kontrollere på sine krefter. Som vanlig må Georg alltid redde han/dem ut av trøbbel. Til syvende og sist, står Gorgie over kanskje sitt største og vanskeligste valg.

Mellom linjene:

Boken handler om deres underlige vennskap og drømmen om deres egen farm nær en innsjø med små kaniner hoppende rundt på åkeren. Her skal de stelle og bestemme for dem selv, og hvor ingen ting kan gå galt.

Gjennomboken siter du og lurer; hva er det som holder de to forskjellige mennene sammen?

Hvorfor drasser Georg på den klossete Lennie som alltid står i veien får han?

Etter min mening handler boken om ansvar og lojalitet oven for hverandre, særlig ovenfor Georg som må passe på Lennie, slik at han ikke blir brukt og lurt til å gjøre ting han egentlig ikke mener eller ønsker å gjøre.

Om boken:

Det er en enkel bok, med få ord, korte setninger, lite handlinger, og lite omgivelser som setter deg bedre inn i boken og får deg til å føle mye av de samme følelsene som hovedpersonene i boken har. Dette gjør at du blir sugd inn i boken og fanger deg!

Bokens slutt er overraskende, alt mann ventet skulle skje, ble snudd opp ned. Selv om ikke boken har en åpen slutt, sitter du igjen med tusner av spørsmål som får deg til å tenke.

En skjent setning som blir mye brukt er; ”romanen det tar 2timer og lese, og 20år å glemme”.

Ingen kommentarer: